ΔΙΕΘΝΗ

Με... δύναμη από τις ΗΠΑ η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Επίσημα παρών ο Πομπέο

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2019, 18:04
Με... δύναμη από τις ΗΠΑ η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Επίσημα παρών ο Πομπέο
Facebook Twitter Whatsapp

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην τριμερή Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ, με επίκεντρο τα θέματα ενέργειας και ασφάλειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι ο κ. Πομπέο θα συμμετέχει στην συνάντηση για να συζητήσει «βασικά θέματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην τριμερή Αλέξη Τσίπρα, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκου Αναστασιάδη, αναμένεται να υπογραφεί διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ηγέτες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον αγωγό EastMed κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής στην πόλη Μπερ Σέβα του Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο, υπό την προϋπόθεση να εγκριθεί από την Κομισιόν. Η συμφωνία έχει πλέον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παρουσία του Πομπέο δείχνει τη στήξη των ΗΠΑ στην συγκεκριμένη συμφωνία.

Σχετικά με το ευρύτερο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο κ. Πομπέο στο Ισραήλ, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο υπουργός θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την συζήτηση κρίσιμων περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κακοήθους επιρροής του ιρανικού καθεστώτος και της επιβεβαίωσης της αμετάβλητης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο υπουργός θα συζητήσει επίσης την αφοσίωση της κυβέρνησης στην παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού».