ΔΙΕΘΝΗ

Μία… ανάσα από το ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ - Στις 6 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης

Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2019, 15:37
Μία… ανάσα από το ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ - Στις 6 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης
Facebook Twitter Whatsapp

Πανηγυρίζει ο Ντιμιτρόφ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αγκαλιά» με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ βρίσκονται τα Σκόπια καθώς όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί στις 6 Φεβρουαρίου.

«Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία: οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ», αναφέρεται στην ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Πανηγυρίζει» ο Ντιμιτρόφ

Το κλίμα στα Σκόπια είναι… πανηγυρικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ με αφορμή την ανακοίνωση της ημερομηνίας υπογραφής του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ έγραψε στο Twitter: «Γράφουμε ιστορία για ένα μέλλον με σταθερότητα και ευημερία, προωθώντας τη σταθερότητα και τις κοινές αξίες στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά. Περιμέναμε για μια γενιά. Αλλά όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις, τόσο πιο μεγαλειώδης είναι η επιτυχία».

Τη Δευτέρα στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Όπως έγραφε το newpost.gr την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ολοκληρωθεί και επίσημα η συμφωνία.

Το θέμα συζητήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου υπήρξε και η σχετική ενημέρωση.

Το νομοσχέδιο μάλιστα αναμένεται να ακολουθήσει την κανονική διαδικασία με συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια.

Τα επόμενα βήματα

Την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξήγησε πως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής.

Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.