ΓΕΥΣΗ

Αρνάκι με φέτα και λαχανικά

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2019, 03:00 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2019, 22:37
Αρνάκι με φέτα και λαχανικά
Facebook Twitter Whatsapp

Συνταγή που αξίζει τον κόπο

Υλικά συνταγής

Υλικά για το αρνάκι

  • αρνάκι: 1.200 γρ. μπούτι ξεκοκαλισμένο
  • ελαιόλαδο: 150 ml και 2 κουταλιές για το φύλλο
  • κρεμμύδια ξερά: 3 ψιλοκομμένα
  • πράσα: 2-3 χοντροκομμένα
  • καρότα: 2-3 ψιλοκομμένα
  • κολοκύθια: 2 κομμένα σε ροδέλες χοντρές
  • λευκό κρασί: 150 ml
  • φέτα: 300 γρ. σκληρή, κομμένη σε κύβους
  • μαντζουράνα φρέσκια: 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη
  • αλάτι: 1 κουταλάκι γλυκού
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Υλικά για το ζωμό

  • κρεμμύδι ξερό: 1 χοντροκομμένο
  • καρότο: 1 κομμένο σε κομμάτια
  • μαϊντανός: 3 κλωνάρια
  • θυμάρι φρέσκο: 2 κλωνάρια
  • κόκαλα: από το αρνί
  • ελαιόλαδο: 50 ml
  • νερό: 1 λίτρο
  • Εκτέλεση συνταγής

Ετοιμάζετε πρώτα τον ζωμό ως εξής: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τα κόκαλα από το αρνάκι. Σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και ρίχνετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγο και κατόπιν σκεπάζετε με νερό. Αφήνετε τον ζωμό να βράσει για 40΄ περίπου, μέχρι να μείνει ο μισός. Περνάτε τον ζωμό από ένα λεπτό σουρωτήρι και τον κρατάτε στην άκρη.

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το σοτάρετε μέσα στο ελαιόλαδο (150 ml) σε μια κατσαρόλα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και συνεχίζετε να σοτάρετε για 7΄. Ρίχνετε τα καρότα και συνεχίζετε για 5΄ ακόμα. Ρίχνετε κατόπιν τα πράσα και το κολοκύθι, αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τέλος τη μαντζουράνα και τον ζωμό από τα κόκαλα και σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 30΄ περίπου, μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά του φαγητού.

Αδειάζετε το κρέας με τα λαχανικά στη γάστρα, προσθέτετε τη φέτα και σκεπάζετε. Ψήνετε στους 170° C για 1 ώρα περίπου.

Τοποθετείτε τη στάμνα στο φούρνο στους 170° για 35΄– 40΄ περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο. Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρετε από το φούρνο, κόβετε το φύλλο σε 4 κομμάτια και το μοιράζετε στα πιάτα. Από πάνω βάζετε το κρέας με τη φέτα και τα λαχανικά και ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

 

Πηγή: icookgreek.com