ΓΕΥΣΗ

Δύο νηστίσιμες σάλτσες με ταχίνι για σαλάτες και λαχανοντολμάδες

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 15:58 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 15:58
Δύο νηστίσιμες σάλτσες με ταχίνι για σαλάτες και λαχανοντολμάδες
Facebook Twitter Whatsapp

Είτε φτιάχνετε σαλάτα είτε μαγειρεύετε ντολμάδες αυτές οι δύο συνταγές είναι λύση νοστιμιάς.

Το γνωρίζετε προφανώς ήδη πως το ταχίνι αποτελεί τέλειο τρόπο λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών ταυτόχρονα. Περιέχει τις πολύτιμες ουσίες του σουσαμιού (το οποίο πολτοποιείται), γι΄αυτό και συμβάλλει στην καλή υγεία. Ο μοναδικός συνδυασμός πρωτεϊνών, αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, παρέχει στον οργανισμό δύναμη και ενέργεια.

Αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερίνης, συμβάλλει στη μετατροπή των λιπών σε ενέργεια, εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ήπατος, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος. Έχει όμως και πλούσια γεύση, την οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε και σε αλμυρά πιάτα, ωμά ή μαγειρευτά, όπως οι φρέσκες σαλάτες ή οι νηστίσιμοι ντολμάδες με λαχανόφυλλο ή αμπελόφυλλο και ρύζι.

Σάλτσα με ταχίνι για βραστές ή φρέσκες σαλάτες

Υλικά: 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο, ψιλοκομμένο • 80ml σησαμέλαιο • 2-3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού • 150 γρ. ταχίνι • αλάτι • φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση: Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το σησαμέλαιο, το χυμό λεμονιού και το αλάτι και, μόλις τα υλικά ομοιογενοποιηθούν, προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύετε πολύ καλά. 

Σάλτσα με ταχίνι για να αντικαταστήσετε το αυγολέμονο

Υλικά: 1 φλιτζάνι ταχίνι • 2 φλιτζάνια ζωμός από το φαγητό της κατσαρόλας • χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση: Χτυπάτε στο μπλέντερ το ταχίνι, προσθέτοντας το λεμόνι και σιγά σιγά το χλιαρό ζωμό του φαγητού. Περιχύνετε με τη σάλτσα το φαγητό μόλις γίνει, ανακατεύετε και αποσύρετε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά.

Δείτε ακόμη: Νηστίσιμη πίτα σκεπαστή με ελιές και πιπεριές Φλωρίνης