current views are: 10

30 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση12:53

Πληρώνουν από την τσέπη τους εμβόλια κατά ιλαράς – γρίπης, λόγω γραφειοκρατίας

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταγγέλλει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με τα εμβόλια ιλαράς και γρίπης, τα δύο βασικά υγειονομικά προβλήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Δημοσίευση 12:53’
Κορωνοϊός:

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταγγέλλει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με τα εμβόλια ιλαράς και γρίπης, τα δύο βασικά υγειονομικά προβλήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Από την τσέπη τους πληρώνουν αρκετοί ασφαλισμένοι τα εμβόλια κατά της γρίπης και της ιλαράς, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και της ολιγωρίας του υπουργείου Υγείας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταγγέλλει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με τα εμβόλια ιλαράς και γρίπης, τα δύο βασικά υγειονομικά προβλήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, καθώς για τη μεν ιλαρά ισχύει επιδημική έξαρση με ήδη 326 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα θάνατο βρέφους, για τη δε γρίπη έχει αρχίσει η περίοδος «αιχμής» της, με ήδη πέντε σοβαρά καταγεγραμμένα περιστατικά.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, πολίτες που αυτή την περίοδο εμβολιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς κατά της γρίπης μπαίνουν στα φαρμακεία και αναγκάζονται να καταβάλλουν οι ίδιοι το τίμημα του αντιγριπικού εμβολίου (περίπου 13,70 ευρώ) παρόλο που μπορεί να έχουν συνταγή από γιατρό! Ο λόγος, όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, είναι επειδή έχει γίνει ένα λάθος στο σύστημα συνταγογράφησης και δεν αναγνωρίζει και τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, παρότι έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.

Το σύστημα συνταγογράφησης θεωρεί, δηλαδή, τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν φέτος στην αγορά διαφορετικά, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση που κάποιο φαρμακείο έχει μόνο το ένα εμβόλιο και δεν έχει τη δυνατότητα ο φαρμακοποιός να το αντικαταστήσει με το άλλο όμοιό του. Το πρόβλημα επισημάνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του υπουργείου Υγείας. Ο ΕΟΦ αναγνώρισε αμέσως το λάθος και συνέστησε να διορθωθεί. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, εδώ και δέκα ημέρες αναμένεται η υπογραφή ενός διοικητικού υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας ώστε να προχωρήσει η διόρθωση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο Γιάννης Δαγρές, μέλος της διοίκησης του ΠΦΣ και μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, «εάν ένας πολίτης έχει συνταγή για αντιγριπικό εμβόλιο και δεν μπορεί να την εκτελέσει, δεν φταίει ούτε ο γιατρός ούτε ο φαρμακοποιός. Φταίει υπάλληλος του υπουργείου Υγείας, ο οποίος με δική του ευθύνη και αδράνεια προκαλεί ταλαιπωρία σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Είναι ευθύνη του υπουργού Υγείας να ελέγξει με ποιο τρόπο “βαριέται να κάνει τη δουλειά του” και, εάν δεν μπορεί, να τον παύσει ή να τον μετακινήσει σε θέση με λιγότερες ευθύνες».

Όλα αυτά τη στιγμή που η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού βρίσκεται στην κορύφωσή της και τη στιγμή που η γρίπη τα τελευταία χρόνια καταγράφει χιλιάδες κρούσματα. Ενδεικτικά, τα κρούσματα γρίπης το 2016 ήταν κατά 64,1% περισσότερα σε σχέση με το 2015. Τεράστια είναι η αύξηση και από το 2013, όταν στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί μόλις 518 κρούσματα έναντι 2.454 το 2016 (στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

«Θέματα» και με το εμβόλιο για την ιλαρά

Ανάλογες δυσκολίες, εξαιτίας και πάλι γραφειοκρατικών προβλημάτων, παρατηρούνται και στα εμβόλια κατά της ιλαράς. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή εμβολίων λόγω της επιδημικής έξαρσης που παρατηρείται στην Ελλάδα, «οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους (περίπου 15 ευρώ) καθώς δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα».

Η χώρα μας ήδη είχε το πρώτο θύμα από την ιλαρά, ένα βρέφος Ρομά μόλις 11 μηνών. Οι πληθυσμοί Ρομά αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον «πυρήνα» μετάδοσης της ιλαράς, καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι. Το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διενεργούν πρόγραμμα εμβολιασμού στους καταυλισμούς Ρομά. Ηδη, όπως προκύπτει από πληροφορίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν πραγματοποιηθεί 3.500 – 4.000 εμβολιασμοί.


σχετικα αρθρα