current views are: 4

28 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση09:55

Οκτάχρονο αγοράκι πέθανε από διφθερίτιδα – Πιθανότατα δεν είχε κάνει εμβόλιο

Το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα είχε σημειωθεί το 1970

Δημοσίευση 09:55’
Εμβόλιο

Το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα είχε σημειωθεί το 1970

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα ο θάνατος 8χρονου παιδιού από την παιδική ασθένεια διφθερίτιδα, πιθανότατα επειδή δεν είχε κάνει εμβόλιο

Πρόκειται για αγοράκι που μεγάλωσε ορφανό, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι ζούσε σε ίδρυμα μέχρι τα 5 του χρόνια και στη συνέχεια ανέλαβε την κηδεμονία του ανάδοχη οικογένεια.

Στις 22 Νοεμβρίου το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι στον οργανισμό του παιδιού υπήρχε το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae, ωστόσο αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για να βεβαιωθούν ότι αυτή ήταν η αιτία θανάτου του 8χρονου.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο ethnos.gr, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Μανόλης Παπασάββας, πρόκειται για παιδί που πιθανότητα δεν είχε πραγματοποιήσει το τριπλό εμβόλιο που προστατεύει από τη διφθερίτιδα και το οποίο πρέπει να γίνει σε μικρή ηλικία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα είχε σημειωθεί το 1970.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Το Κορυνοβακτηρίδιο της Διφθερίτιδας κατά τη μικροσκόπηση.

Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας στην Eλλάδα παρουσιάστηκε το 1970.

Οξεία λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού.

Μετάδοση: αναπνευστικές εκκρίσεις

Επώαση: 2-4 εβδομάδες

Κλινική εικόνα : χαμηλός πυρετός, κακουχία,κυνάγχη με γκριζωπή μεμβράνη που αποκολλάται δύσκολα. Λαρυγγική διφθερίτιδα: απόφραξη Το βακτήριο της διφθερίτιδας ( corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες ( διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.

Πρόληψη: εμβόλια διφθερίτιδας

Αντιμετώπιση: αντιτοξίνη διφθερίτιδας μαζί με αντισώματα αφού πρώτα γίνει δερματική δοκιμασία για υπερευαισθησία τύπου III.

Με πληροφορίες από wikipedia


σχετικα αρθρα