ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με το χαμένο πολεμικό υλικό στη Λέρο - Στο «εσωτερικό» της ναυτικής βάσης εστιάζονται οι έρευνες

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2019, 07:07
Facebook Twitter Whatsapp

Τα αναπάντητα ερωτήματα και τα επικρατέστερα σενάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την αποκάλυψη της απώλειας πολεμικού υλικού από τον Ναυτικό Σταθμό της Λέρου. Η ναυτική βάση έχει τεθεί σε καραντίνα, με τους άνδρες της Αστυνομίας, της Αντιτρομοκρατικής, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της ΕΥΠ να εξετάζουν όλα τα σενάρια για την περίεργη και σοβαρή αυτή υπόθεση και τον υπουργό Άμυνας να αποδίδει την ευθύνη στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

«Το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, ζητώντας να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα, ενώ ζήτησε η υπόθεση αυτή να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Το πολεμικό υλικό που αναζητείται φυλασσόταν σε αποθήκη υψίστης ασφαλείας, με περιμετρική φρουρά από σκοπούς όλο το εικοσιτετράωρο, εξοπλισμένοι με σύστημα συναγερμού, κάμερες που καταγράφουν κάθε κίνηση εκτός και εντός, καθώς και διπλές πόρτες ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη αποθήκη ήταν προσβάσιμη σε αυστηρά μικρό αριθμό εξουσιοδοτημένων στελεχών του πολεμικού ναυτικού, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχουν ίχνη παραβίασης ή δολιοφθοράς των συστημάτων ασφαλείας.

Έτσι, κι ενώ ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για τις Αρχές, οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στο προσωπικό, το οποίο έχει πρόσβαση στην συγκεκριμένη αποθήκη.

Αυτό που θέλει να διαπιστώσει πρωτίστως η Αντιτρομοκρατική είναι εάν ο βαρύς οπλισμός, που αποτελείται από δύο αντιαρματικά, τουλάχιστον 20 χειροβομβίδες, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι, εκλάπη ή όχι και ειδικά από τρίτους.

Εν τω μεταξύ, στο Πεντάγωνο έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς η υπόθεση ξύπνησε μνήμες από τη μεγάλη κλοπή στο Συκούριο της Λάρισας από τη 17Ν το 1989.

Σημειώνεται πως από το βράδυ της Δευτέρας, αφού αποκαλύφθηκε η απώλεια του πολεμικού υλικού, το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί έρευνες για τις μαύρες τρύπες φύλαξης και αποθήκευσης υλικού και οπλισμού, που προορίζεται για τους κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλες οι αποθήκες οπλισμού για να φανεί εάν λείπει κάτι.

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι στρατιωτικές αρχές, αλλά και κλιμάκιο της αστυνομίας παρουσία και αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής ερευνούν κάθε στοιχείο και λαμβάνουν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα βασικά ερωτήματα είναι τα εξής:

  • Πότε χάθηκαν;
  • Ποιοι είχαν πρόσβαση στην αποθήκη;
  • Έγινε λάθος στην καταμέτρηση;

Τα βασικά σενάρια

Βάσει των ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Η πιθανότητα συνεργασίας των δραστών με πρόσωπο από το εσωτερικό της μονάδας.
  • Η επιχείρηση να έγινε από πρόσωπα που συνδέονται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.
  • Η δράση να αποτελεί εκτέλεση σχεδίου από δρώντες που εδρεύουν σε κάποια άλλη χώρα.

«Να περιμένουμε το πόρισμα των ερευνών πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα, ενώ ζήτησε η υπόθεση αυτή να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.