ΕΛΛΑΔΑ

Τα λάθη που στοίχισαν τη ζωή στους δύο δύτες στην Κάρπαθο - Πώς σώθηκε ο τρίτος - Το παιχνίδι της μοίρας (Βίντεο)

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2019, 22:31
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δύτες είχαν κατέβει στο ανεξερεύνητο υποθαλάσσιο σπήλαιο χωρίς τον απαραίτητο καταδυτικό εξοπλισμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την τραγωδία με τους δύο νεκρούς δύτες στην Κάρπαθο. Όπως προκύπτει, οι δύτες είχαν κατέβει στο υποθαλάσσιο σπήλαιο χωρίς τον απαραίτητο καταδυτικό εξοπλισμό, ενώ σοκάρει το γεγονός πως ο τρίτος δύτης σώθηκε από θαύμα.

Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, οι δύο Τσέχοι ήταν αυτοί που είχαν μπει στο υποθαλάσσιο σπήλαιο, ενώ ο 35χρονος Ιρανός είχε μείνει στην είσοδο. Όμως τελικά, ο ένας Τσέχος, αυτός που διασώθηκε, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός, ένας από τους δύο νεκρούς.

Ήταν μια κίνηση που τελικά του έσωσε τη ζωή. Όπως ανέφερε ο διασωθείς η ορατότητα στο σπήλαιο ήταν περιορισμένη και πιθανώς οι τρεις δύτες δεν είχαν υπολογίσει την ποσότητα οξυγόνου που έπρεπε να έχουν μαζί τους.

Όταν ο Τσέχος ένιωσε ότι το οξυγόνο στις φιάλες τους θα τελειώσει σύντομα, προσπάθησε να ειδοποιήσει τους άλλους δύο, αλλά δεν μπορούσε να τους βρει. Έτσι βγήκε στην επιφάνεια για να ειδοποιήσει τις Αρχές.

Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό οι δύο δύτες

Τα κομμάτια του παζλ της τραγωδίας με τους δύο δύτες που έχασαν τη ζωή τους στην Κάρπαθο προσπαθούν να συνθέσουν οι Αρχές, καθώς όπως προκύπτει κατέβηκαν σε βάθος 50 μέτρων χωρίς τον απαραίτητο καταδυτικό εξοπλισμό, προκειμένου να εξερευνήσουν ένα άγνωστο σπήλαιο και έκαναν σωρεία λαθών που τους οδήγησαν στον θάνατο.

«Πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος για να κολυμπήσεις στο συγκεκριμένο σπήλαιο στην Κάρπαθο. Η είσοδος στο συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος 43 μέτρων. Έχει πολλά υπόγεια ρεύματα. Οι συνθήκες στο επιμέρους σημείο την κάνουν πιο δύσκολη. Αν δεν είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος και προετοιμασμένος δεν επιχειρείς στο συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε στο OPEN TV ο δύτης και μέλος της ομάδας ερευνών, Νικόλαος Παραγιός.

Στο ερώτημα για το τι πήγε λάθος ο δύτης ανέφερε ότι οι δύο τουρίστες που ανασύρθηκαν νεκροί υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους και δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένοι για μια τέτοια απόφαση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δύτες δεν είχαν νήμα, δηλαδή τον οδηγό επιστροφής τους στην επιφάνεια της θάλασσας, διέθεταν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν είχαν ηλεκτρομικό εξοπλισμό.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι πήγαν σε ένα άγνωστο σπήλαιο, αλλά και εξαιτίας των ρευμάτων και των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή οδήγησαν στην τραγωδία.

Ανασύρθηκε η σορός του ενός δύτη

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής τα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ανέσυραν τη σορό του ενός δύτη, ενώ η επιχείρηση ανάσυρσης και της δεύτερης σορού αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν ευνοούν προς το παρόν τη συνέχιση της επιχείρησης για τη ΜΥΑ.