ΕΛΛΑΔΑ

Πώς οι πυροσβέστες περιόρισαν τη φωτιά στο Υμηττό - Κάηκαν σπίτια στην Παιανία - Πάνω από 65 πυρκαγιές σε μία ημέρα

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 12 Αυγούστου 2019, 22:53
Πώς οι πυροσβέστες περιόρισαν τη φωτιά στο Υμηττό - Κάηκαν σπίτια στην Παιανία - Πάνω από 65 πυρκαγιές σε μία ημέρα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος για πυρκαγιές και την Τρίτη

Σε ύφεση βρίσκεται η πολύ μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα της Κυριακής στον Υμηττό από την πλευρά της Παιανίας και πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παράλληλα, πάνω από 65 φωτιές ξέσπασαν την Κυριακή, ενώ για την Τρίτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στις περιοχές όπου μαινόταν η πυρκαγιά στον Υμηττό ακούγονταν σειρήνες, ενώ από τα μεγάφωνα οι αρχές καλούσαν τον κόσμο να απομακρυνθεί από τα σπίτια του.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, χρειάστηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και συνδρομή των εναέριων μέσων προκειμένου να μπορέσουν οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα πύρινο χάος επικράτησε στην πλαγιά του Υμηττού. Παντού ακούγονταν σειρήνες και φωνές, ενώ οι ισχυροί άνεμοι έκαναν ακόμα πιο δύσκολες τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Οι φλόγες από την μεγάλη πυρκαγιά ήταν ορατές από όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.

Πάνω από 65 πυρκαγιές σε μία ημέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνολικά το 24ωρο από την Κυριακή στις 19.00 έως την Δευτέρα στις 19.00, εκδηλώθηκαν 67 δασικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συνολικά επιχείρησαν 649 πυροσβέστες, 254 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχείρησαν επτά αεροσκάφη, δέκα ελικόπτερα και εννέα Πετζετέλ. Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα του στρατού, δύο  μηχανήματα έργου του Στρατού και ένα της Περιφέρειας, καθώς και 22 υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος για πυρκαγιές και την Τρίτη

Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει τις περιοχές στις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία4) για αύριο Τρίτη 13 Αυγούστου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr).

Κατηγορία κινδύνου 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr