current views are: 1

11 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση04:25

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Έξι νεκροί, ένας αγνοούμενος – Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση – Συνδρομή του Στρατού

Μια θεομηνία που κράτησε μόλις λίγα λεπτά, στέρησε τη ζωή από έξι ανθρώπους, κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες, άφησε εκατοντάδες πολίτες σε απόγνωση.

Δημοσίευση 04:25’
αρθρο-newpost

Μια θεομηνία που κράτησε μόλις λίγα λεπτά, στέρησε τη ζωή από έξι ανθρώπους, κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες, άφησε εκατοντάδες πολίτες σε απόγνωση.

Έξι νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σχεδόν 100 τραυματίες, ένας αγνοούμενος, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ξεριζωμένα δέντρα, τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και το οδικό δίκτυο και σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, ενώ στις 6 το πρωί συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης.

Το πρώτο φως της μέρας αποκαλύπτει σιγά σιγά το μέγεθος της καταστροφής. Ωστόσο, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, «δεν ξέρουμε αν έχουμε την πλήρη εικόνα». 

«Θα είμαστε αλληλέγγυοι, θρηνούμε για την απώλεια των έξι ψυχών, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να συμπαρασταθούμε», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπογραμμίζοντας την πρωτοφανή κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο υπορυγός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανακοίνωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή του Στρατού.

«Ο στρατός θα βοηθήσει στις ενέργειες στην Χαλκιδική μετά την φονική θεομηνία που χτύπησε την περιοχή και σκότωσε έξι ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας πως «η μεγαλύτερη ανάγκη προς το παρόν είναι η μεταφορά γεννητρίων προκειμένου να αποκαταστήσουμε έστω και προσωρινά την παροχή ενέργειας». Παράλληλα όπως είπε θα μεταφερθούν και μηχανήματα του στρατού τα οποία θα βοηθήσουν σε κάθε ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών στην περιοχή. «Ο Ελληνικός Στρατός είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ταχύτητα εκτέλεσης, θα υπάρχει και αποτέλεσμα. Έχουν δοθεί και οι απαραίτητες εντολές από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επί ποδός βρίσκεται από χθες μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με περισσότερους από 140 πυροσβέστες, προκειμένου να ανοιχτούν οι δρόμοι που έκλεισαν από πτώσεις δέντρων, ενώ η Χαλκιδική παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι. Μάλιστα, χωρίς ρεύμα αλλά με γεννήτρια λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Μουδανιών, όπου νοσηλεύονται πολλοί τραυματίες, ορισμένοι από αυτούς με κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το οδικό δίκτυο και το δίκτυο ηλεκτροδότησης», ενώ όπως είπε οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενημερώνουν για την κατάσταση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός άλλαξε μετά τη φονική κακοκαιρία, άλλαξε όλο το σημερινό του πρόγραμμα.

Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ένας αγνοούμενος

Μέσα σε λίγα λεπτά οι θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν τα πάντα, ξηλώνοντας κάγκελα από μπαλκόνια, κεραίες και στέγαστρα. Μας είπαν ότι ήταν δυο μικροί κυκλώνες. Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα, ήρθε μια ριπή ανέμου με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν έδωσε κανένα σημάδι», είπε η Αναστασία Χαλκιά, δήμαρχος Κασσάνδρας στον ΣΚΑΪ. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι έξι νεκροί ήταν τουρίστες που είχαν πάει στη Χαλκιδική για διακοπές…

Πιο συγκεκριμένα, μία γυναίκα από τη Ρουμανία και ο 8χρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους σε ταβέρνα στη Νέα Πλαγιά, όταν έπεσε το στέγαστρο του καταστήματος και τους καταπλάκωσε.

Αυτόπτης μάρτυρας που ήταν στην ταβέρνα την ώρα της τραγωδίας είπε πως ξαφνικά έπεσε το στέγαστρο αλλά δεν πρόλαβαν να σώσουν τη γυναίκα, που καταπλακώθηκε. Το 8χρονο αγόρι δεν έδειχνε τραυματισμένο αλλά «σταμάτησε να αναπνέει». Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στη Σωζόπολη, σκοτώθηκε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία όταν το τροχόσπιτο όπου έκαναν τις διακοπές τους παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους κατά τουλάχιστον 15 μέτρα! Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δέντρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 62χρονου ψαρά που αγνοείται στη θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα, έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Όσον αφορά στους τραυματίες, με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, στο νοσοκομείο Πολυγύρου, στα  νοσοκομεία “Γ.Παπανικολάου” και “Γ.Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν συνολικά 90 άτομα με διάφορες κακώσεις.

Πιο αναλυτικά, έξι τραυματίες νοσηλεύονται στο «Παπανικολάου», όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ και μία γυναίκα και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο “Γ.Γεννηματάς”. Σε άλλα τριάντα άτομα, με ελαφρά τραύματα ,τα οποία δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και το νοσοκομείο Πολυγύρου. Λόγω της έκτακτης ανάγκης τα 9 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με 11 ακόη ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περίπου στις 21:50, τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Λέκκας: Όλα έγιναν μέσα σε 10 λεπτά!

Μέσα σε 10 λεπτά το πολύ σημειώθηκε η τεράστια καταστροφή στη Χαλκιδική που άφησε πίσω της έξι νεκρους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα.

«Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

 
Τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων».

«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές.

Τόνισε, δε, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Το σύνολο των δυνάμεων στη Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή ενεργοποίησε η ηγεσία της Πυροσβεστικής, προκειμένου να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους πολίτες και τους τουρίστες που κινδύνευσε η ζωή τους από τη φονική θεομηνία.

Στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Συγκεκριμένα:

• 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης

• 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και

• 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό

Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:

• 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Επενέβησαν σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.

Πάνω από 600 κλήσεις δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής λόγω της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Βόρειο Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσε σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Άτυπα στο συντονισμό μετείχε και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα αναλάβει τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Πάνω από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής προσπάθησαν να βοηθήσουν τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν εγκλωβισμένοι.

Από τις 5.30 το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Παράλληλα, επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη θα γίνει νωρίς το πρωί με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας.

 


σχετικα αρθρα