ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2019: Δείτε τις απαντήσεις στα σημερινά θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών

Δημοσίευση 12 Ιουνίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2019, 15:10
Πανελλαδικές 2019: Δείτε τις απαντήσεις στα σημερινά θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Oι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, την Πέμπτη θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία, Ηλεκτροτεχνία, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικό Σχέδιο

Με την εξέταση μαθημάτων προσανατολισμού συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν στην Ιστορία, οι υποψήφιοι της ΟΠ Θετικών Σπουδών στη Φυσική και οι υποψήφιοι της ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις στα θέματα στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Αξιολόγηση: Τα σημερινά θέματα καλύπτουν όλο το φάσμα της εξεταζόμενης ύλης. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Οι λύσεις είναι ενδεικτικές.

Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις στα θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού

Αξιολόγηση: Τα θέματα κρίνονται προσιτά στον επαρκώς προετοιμασμένο μαθητή. Όσον αφορά στην Ομάδα Πρώτη, το θέμα Β1 αποτελεί συνδυαστική ερώτηση της ιστορικής αφήγησης. Όσον αφορά στη Ομάδα Δεύτερη, το θέμα Γ1 δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες
δυσκολίες. Το θέμα Δ1 απαιτεί ωστόσο μεγαλύτερη εξάσκηση των υποψηφίων στη σύνθεση πληροφοριών από κείμενα πηγών και πίνακες με τις αντίστοιχες από το κείμενο του σχολικού βιβλίου.

Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις στα θέματα της Φυσικής 

Αξιολόγηση: Τα σημερινά θέματα της Φυσικής Προσανατολισμού καλύπτουν ευρύ φάσμα της εξεταστέας ύλης, ενώ μπορούν να αντιμετωπιστούν στο χρονικό διάστημα των τριών ωρών μόνο από πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.
Ειδικότερα:
Στο θέμα Α:
- Οι υποψήφιοι έπρεπε στην πλειοψηφία των ερωτημάτων να κάνουν υπολογισμούς και όχι να ανακαλέσουν μόνο κάποιες θεωρητικές
γνώσεις.
Στο θέμα Β:
- Το ερώτημα Β1 αποτελούσε ένα κλασικό ζητούμενο με απαίτηση συνδυασμού γνώσεων στο φαινόμενο Doppler και στο φαινόμενο της
κρούσης, ενώ μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε λογικό χρόνο.

Αντίθετα τα ερωτήματα Β2 & Β3 απαιτούσαν από τους υποψηφίους προσεκτική ανάγνωση, καλή γνώση και κατανόηση της θεωρίας, ενώ
πρέπει να διαθέτουν εκτός από τη δυνατότητα αναπαραγωγής και συνδυαστική σκέψη, απαιτούσαν δε, αρκετό χρόνο για την επαρκή
αντιμετώπισή τους.
Στο θέμα Γ:
- Εξέταζε ένα κλασικό μηχανικό φαινόμενο (συνδυασμό κρούσης και ταλάντωσης), που η επίλυσή του απαιτούσε κάποια εμπειρία σε  τέτοιου είδους προβλήματα.
Στο θέμα Δ:
- Οι υποψήφιοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια πολύ μεγάλη εκφώνηση και ένα αρκετά σύνθετο μηχανικό σύστημα, στο οποίο οι μεταβολές των
συνθηκών δημιουργούσαν διαδοχικές ποιοτικές ασκήσεις, που απαιτούσαν χρόνο για την επίλυσή τους.
- Χρειαζόταν δηλαδή κατανόηση και δυνατότητα αποκωδικοποίησης των δεδομένων και των πληροφοριών που καταγράφονταν στην εκφώνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, τα σημερινά θέματα είναι αρκετά εκτεταμένα, με περισσότερες απαιτήσεις σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές και είναι σίγουρο πως θα συμπιέσουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα για την Ιστορία Προσανατολισμού 

Το πρώτο σχόλιο για τα θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού:  Τα θέματα προέρχονται από όλα τα κεφάλαια της εξεταστέας ύλης. Οι ερωτήσεις στην Ομάδα Πρώτη είναι προσβάσιμες. Ειδικά στο Θέμα Β1 οι μαθητές πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατύπωση της ερώτησης.

Οι ερωτήσεις στην Ομάδα Δεύτερη αφορούν το Κρητικό Ζήτημα και την κατασκευή του οδικού δικτύου στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα, και απαιτείται προσεκτική αξιοποίηση των πληροφοριών από τις πηγές.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα για τη Φυσική Προσανατολισμού 

Το πρώτο σχόλιο για τα θέματα στη Φυσική Προσανατολισμού: Οι υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν σήμερα ένα διαγώνισμα αρκετά πιο απαιτητικό σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών. Οι σωστές απαντήσεις απαιτούν κατανόηση των δεδομένων και ζητούμενων, καθώς και σωστή κατανομή του χρόνου.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Το πρώτο σχόλιο για τα θέματα στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματικό Περιβάλλον: Τα σημερινά θέματα καλύπτουν όλο το φάσμα της εξεταζόμενης ύλης – οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αναμένεται αντιμετωπίσουν δυσκολίες.