current views are: 1

22 Μαΐου 2019
Δημοσίευση10:25

Εκτός κοινού πυροσβεστικού στόλου της ΕΕ η Ελλάδα – Ανδρουλάκης: «Εθνικός παραλογισμός»

Με τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο rescΕU, σε περίπτωση πυρκαγιάς η χώρα θα συνεχίσει να βασίζεται στο σύστημα που ήδη υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η βοήθεια έρχεται εθελοντικά και εναπόκειται στην καλή διάθεση των κρατών-μελών να ανταποκριθούν σε διμερές αίτημα του κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Δημοσίευση 10:25’
αρθρο-newpost

Με τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο rescΕU, σε περίπτωση πυρκαγιάς η χώρα θα συνεχίσει να βασίζεται στο σύστημα που ήδη υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η βοήθεια έρχεται εθελοντικά και εναπόκειται στην καλή διάθεση των κρατών-μελών να ανταποκριθούν σε διμερές αίτημα του κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η μη συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών, που εγκαινιάστηκε σήμερα, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές στην Ε.Ε. ενόψει του καλοκαιριού. Για «εθνικό παραλογισμό» κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για απαράδεκτους χειρισμούς στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας.

Ενώ λοιπόν δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που υποφέρει ιδιαίτερα από καταστροφικές φωτιές τους καλοκαιρινούς μήνες, η ελληνική κυβέρνηση, για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, επέλεξε να μη συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό στόλο rescEU.

Ο στόλος, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από επτά αεροσκάφη από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία, τίθεται σε λειτουργία μεταβατικά, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται προσθήκη επιπλέον υλικού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η Ελλάδα, αν είχε προχωρήσει με τη συμμετοχή της στο rescEU και έθετε και αυτή μέρος του στόλου της στη διάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών που συμμετέχουν, θα επιβαρυνόταν ελάχιστα οικονομικά, καθώς το κόστος, όταν τα αεροσκάφη βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καλύπτεται κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 75% όταν ο μηχανισμός τίθεται σε λειτουργία, ενώ τα οφέλη θα ήταν πολύ μεγάλα. Εκτός από τη δυνατότητα συμμετοχής στον κοινό στόλο, ως μέρος του rescEu η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει και σε προγράμματα πρόληψης, που είναι τόσο αναγκαία στη χώρα με την ανάπτυξη εθελοντικών ομάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση πυρκαγιών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι τόσο αναγκαία, διότι τα νέα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν καταστροφές. Eιδικά η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το rescΕU, καθώς θα τη βοηθήσει στο θέμα της πρόληψης και της προετοιμασίας», δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Είναι προς όφελος και της Ελλάδας, που είναι χώρα πολύ ευάλωτη σε θέματα φυσικών καταστροφών, να συμμετάσχει στη μεταβατική περίοδο, να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στις κοινές μας ανάγκες» είπε ο ίδιος, που ανέφερε ότι θέτει το θέμα σε κάθε συνάντηση που έχει με Ελληνες αξιωματούχους, ακόμα και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να πιέσει ένα κράτος-μέλος να συμμετάσχει, καθώς αυτό είναι απόφαση εθνική.

Σημειώνεται πως η Ελλαδα συμμετείχε με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε σε αρκετές επιτόπιες ασκήσεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών κατά τις οποίες εμπειρογνώμονες και ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες της Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν στο νησί Τσρες στην Κροατία τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σπλιτ της Κροατίας και στην Εξ αν Προβάνς της Γαλλίας. Με τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο rescΕU, σε περίπτωση πυρκαγιάς η χώρα θα συνεχίζει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό σύστημα που ήδη υπάρχει στην Ε.Ε., όπου η βοήθεια έρχεται εθελοντικά και εναπόκειται στην καλή διάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών να ανταποκριθούν σε διμερές αίτημα του κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Ανδρουλάκης: Απαράδεκτοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της πολιτικής προστασίας

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» και εκ νέου υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με τη μη συμμετοχή της χώρας μας στον κοινό πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ.

«Ήμουν εισηγητής και ασχολήθηκα 1,5 χρόνο για να έχουμε μια μεγάλη βοήθεια από την Ευρώπη», δήλωσε στον «Θέμα 104,6» ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε «αυτό που συμβαίνει είναι ένας εθνικός παραλογισμός».

Όπως είπε «εμείς φτιάξαμε ένα μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσε η Ελλάδα να φτιάξει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι καθηλωμένα με χρηματοδότηση 75%. Σήμερα μαθαίνω ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν έχει ζητήσει χρήματα για να επιδιορθώσει τα καθηλωμένα αεροσκάφη. Θέλω μια καθαρή απάντηση από την κυβέρνηση, γιατί δεν αξιοποίησε την προσπάθεια που κάναμε».

«Θα μπορούσαμε να επιδιορθώσουμε όλα μας τα εναέρια μέσα. Κάποιοι δεν την αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία. Αυτό είναι παραλογισμός», τόνισε.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει πως «ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι δικαιολογίες που κατά καιρούς έχουν προβάλει οι αρμόδιες υπηρεσίες για την μη χρήση των ευκαιριών που μας δίνει η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς φαίνεται ότι δεν έχουν διαβάσει καν τις προϋποθέσεις. Ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση αξιοποίησης της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε τα μέσα αυτά σε άλλη χώρα σε περίπτωση που το αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως η υποχρέωση αυτή υπάρχει μόνο για τα νέα μέσα που θα αγοραστούν με ευρωπαϊκά χρήματα που θα κυμαίνονται από το 80 έως 90% των συνολικών εξόδων, κι αυτό μετά το 2021».

«Αντιθέτως τα μέσα που θα μπορούσαν επισκευασθούν με ευρωπαϊκά χρήματα εντάσσονται στην εθελοντική ευρωπαϊκή δεξαμενή, που συνεπάγεται ότι μόνο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφασίσει για την αποστολή τους. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα μέσα που αυτή τη στιγμή είναι αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να ενταχθούν στην μεταβατική δεξαμενή. Όπως ρητά ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, «η τελική απόφαση για την ανάπτυξή τους λαμβάνεται από τα κράτη μέλη, τα οποία καταχώρισαν την οικεία ικανότητα αντιμετώπισης. Όταν εγχώριες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανωτέρα βία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σοβαροί λόγοι εμποδίζουν τη διάθεση εκ μέρους κράτους μέλους των ικανοτήτων αυτών σε συγκεκριμένη καταστροφή, το εν λόγω κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή, το συντομότερο δυνατόν, κάνοντας αναφορά στο παρόν άρθρο», συνεχίζει ο ευρωβουλευτής και καταλήγει:

«Γνωρίζοντας τις πρακτικές αδυναμίες της χώρας μας, ως αρμόδιος εισηγητής της Σοσιαλιστικής Ομάδας αγωνίστηκα για να εντάξουμε ρυθμίσεις στη νομοθεσία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται αυτές τις ευκαιρίες. Πάνω από τα μισά εναέρια μέσα που διαθέτουμε είναι αυτή τη στιγμή καθηλωμένα. Η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει κάθε μέσο ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής».

 


σχετικα αρθρα