current views are: 1

19 Απριλίου 2019
Δημοσίευση04:46

Το σουβλάκι ακριβαίνει λόγω… Κίνας – Ανατίμηση 10-20 λεπτών «βλέπει» ο πρόεδρος εστιατόρων

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης στον ΘΕΜΑ 104,6, εκτίμησε πως η τιμή για το κρέας που χρησιμοποιείται για τα σουβλάκια θα αυξάνεται για τον επόμενο χρόνο.

Δημοσίευση 04:46’
αρθρο-newpost

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης στον ΘΕΜΑ 104,6, εκτίμησε πως η τιμή για το κρέας που χρησιμοποιείται για τα σουβλάκια θα αυξάνεται για τον επόμενο χρόνο.

Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση ότι από 1η Μαΐου το σουβλάκι θα κοστίζει 3 ευρώ. Πίσω από τη διαφαινόμενη αύξηση στο σουβλάκι
φαίνεται πως βρίσκεται η… Κίνα, καθώς οι Κινέζοι φαίνεται πως προχώρησαν σε μαζικές εισαγωγές χοιρινού, έπειτα από την κρίση λοίμωξης που υποχρέωσε του εγχώριους παραγωγούς σε θανάτωση εκατομμυρίων χοιρομάνων.

Έτσι, ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης στον ΘΕΜΑ 104,6, εκτίμησε πως η τιμή για το κρέας που χρησιμοποιείται για τα σουβλάκια θα αυξάνεται για τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αύξηση στην τιμή του κρεάτος που οδηγεί και στην αύξηση της τιμής για το τυλιχτό σουβλάκι έως και τα 3 ευρώ, οφείλεται στην… Κίνα!

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες όταν η κινεζική κυβέρνηση, κατόπιν εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποχρεώθηκε να θανατώσει εκατομμύρια χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη. Αυτό υποχρέωσε την κινεζική αγορά να προχωρήσει σε αθροές εισαγωγές από την Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, όπως επισημαίνει το Έθνος.

Έτσι σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσιρώνη «ένα χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικαδίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς «το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως στο μοσχάρι είναι στο 90%».

Πρόεδρος εστιατόρων: Δεν βλέπω αύξηση 3 ευρώ, αλλά ανατίμηση 10-20 λεπτών

Ανατίμηση της τάξης των 10-20 λεπτών στην τιμή για το σουβλάκι αλλά όχι και να φτάσει στα 3 ευρώ «βλέπει» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Δεν μπορείς να μιλάς για αύξηση από τα 2,20 στα 3 ευρώ. Μπορώ να δω μια ανατίμηση 10-20 λεπτών αν υπάρξει αύξηση στην τιμή του κρέατος» είπε ο κ. Καββαθάς.

Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτό που με παραξενεύει είναι ότι δημιουργείται ένα θέμα από το πουθενά».

«Ο κλάδος μας έχει τεράστια προβλήματα από τα υπόλοιπα και κάποιος βγήκε να μιλήσει για το κρέας και αυτό δεν μου αρέσει. Ένα υπό σύσταση σωματείο αντί να μιλήσει για το ΦΠΑ μιλάει για αύξηση στο σουβλάκι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των εστιατόρων μιλώντας για προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς πίσω από την οποία, όπως είπε, «αντιλαμβάνομαι ότι είναι γύρω από το χώρο του κρέατος».

Στην ερώτηση, δε, αν πρόκειται για “λαγούς”, ο κ. Καββαθάς απάντησε «σαφώς είναι λαγός αυτός που το ανακίνησε» επισημαίνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν για εναρμονισμένες πρακτικές». 


σχετικα αρθρα