ΕΛΛΑΔΑ

Μία επίθεση μέρα παρά μέρα στο «άβατο» των Εξαρχείων - Αναλυτικά στοιχεία

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 16 Απριλίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2019, 15:47
Μία επίθεση μέρα παρά μέρα στο «άβατο» των Εξαρχείων - Αναλυτικά στοιχεία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις, σε σχέση με την έκταση των επεισοδίων που καταγράφονται στην περιοχή των Εξαρχείων, χαρακτηρίζονται πενιχρές από τους κατοίκους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια επίθεση μέρα παρά μέρα με βόμβες μολότοφ σε βάρος αστυνομικών καταγράφεται στην περιοχή των Εξαρχείων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει το Newpost, για την πολύπαθη περιοχή των Εξαρχείων το 2018 και το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, έχουν καταγραφεί 236 συνολικά επιθέσεις, καθιστώντας την περιοχή σε πραγματικό πεδίο μάχης, καθώς σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, δεν υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση.

Ενδεικτικό της ανομίας και της παταγώδους αποτυχίας της συντεταγμένης πολιτείας να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση στο «άβατο» των Εξαρχείων, αποτελεί το γεγονός πως μόνο το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου έχουν καταγραφεί 68 επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ που όπως υποστηρίζουν, έχουν μετατραπεί σε «κινούμενους στόχους εκπαίδευσης αντάρτικου πόλης» για τους αναρχικούς.

Η πλειοψηφία των επιθέσεων έχει καταγραφεί στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, καθώς το Πολυτεχνείο αποτελεί το πλέον ασφαλές καταφύγιο διαφυγής για τους αναρχικούς όταν καταδιώκονται από αστυνομικούς. Συνολικά στο σημείο, έχουν γίνει 55 επιθέσεις. Το αντίστοιχο διάστημα, στην Χαριλάου Τρικούπη, μια «ανάσα» από τα γραφεία του ΚΙΝΑΛ, έχουν γίνει 8 επιθέσεις κατά των αστυνομικών.

Στο συγκεκριμένο σημείο μάλιστα, οι αστυνομικοί που επιχειρούν να κυνηγήσουν τους αναρχικούς στα στενά που οδηγούν προς την πλατεία Εξαρχείων, δέχονται γλάστρες και πέτρες, στα κεφάλια τους από...αλληλέγγυους που εμφανίζονται στα μπαλκόνια παρακείμενων πολυκατοικιών.

Τέσσερις επιθέσεις κατά αστυνομικών, έχουν καταγραφεί και στην οδό Μπουμπουλίνας. Την ίδια στιγμή, συνολικά το 2018 κατεγράφησαν 106 επιθέσεις κατά των αστυνομικών που πραγματοποιούν στατική φύλαξη στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα και ακόμη 64 επιθέσεις στην Χαριλάου Τρικούπη.

Δεκάδες τραυματίες αστυνομικοί

Αποτέλεσμα των άγριων επιθέσεων που δέχονται οι αστυνομικοί που καλούνται να διατηρήσουν την κανονικότητα στα όρια των Εξαρχείων, καθώς εντός της περιοχής η πολιτεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα, είναι οι δεκάδες τραυματισμοί. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της ή Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, το 2018 τραυματίστηκαν συνολικά 83 αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, ενώ μόλις το πρώτο τετράμηνο του 2019, έχουν τραυματιστεί με πέτρες και βόμβες μολότοφ, τέσσερις αστυνομικοί.

Προσαγωγές και συλλήψεις

Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις, σε σχέση με την έκταση των επεισοδίων που καταγράφονται στην περιοχή των Εξαρχείων, χαρακτηρίζονται πενιχρές από τους κατοίκους, που βλέπουν την περιοχή τους να υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα και να έχει παραδοθεί στις διαθέσεις «μπαχαλάκηδων». Έτσι, λοιπόν, συνολικά απο τον Ιανουάριο του 2018 έως και το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, έχουν γίνει 104 συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν σε επεισόδια και επιθέσεις κατά αστυνομικών, ενώ έχουν γίνει και 113 προσαγωγές ατόμων, που θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε έκνομες ενέργειες και δράσεις κατά αστυνομικών στην περιοχή.

Δημοσθένης Πάκος: «Στόχοι οι αστυνομικοί στα Εξάρχεια»

Για πολλοστή φορά ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλών Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως «Με τον τρόπο που λειτουργεί η αστυνομία, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ εκεί γίνονται στόχοι σε πεδίο βολής. Κάποια στιγμή, αν δεν αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων, θα φτάσουμε στο μη παρέκει».