ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 1.400 τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2019, 09:58
Πάνω από 1.400 τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα 600 έχουν χαρακτηριστεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ως διατηρητέα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περισσότερα από 1.400 είναι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας, ένα εκ των οποίων αυτό που κατέρρευσε τα ξημερώματα της Κυριακής επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αρτεμισίου, στο Γκάζι.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να εξέπληξε τους κατοίκους οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπαν, περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε, ήταν αρκετές και οι φορές που ο δήμος είχε κληθεί να λάβει μέτρα, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να συμβεί. Μάλιστα, το ίδιο παραδέχτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο» και ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων Γιώργος Αποστολόπουλος, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων, εξηγώντας παράλληλα πως σχετική πρωτοβουλία πάρθηκε πρόσφατα από τον δήμο, βρίσκεται σε εξέλιξη και έτσι δεν μπορεί να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Από τα περίπου 1.400 εγκαταλελειμμένα κτίρια τα 200 έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως διατηρητέα, ενώ διπλάσια, δηλαδή σχεδόν 400, είναι αυτά που έχει χαρακτηρίσει το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα. Τα υπόλοιπα εκτιμάται πως είναι ακίνητα που είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη είτε πρόκειται για κατοικίες, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου και τα πολλά συμβόλαια κληρονομιάς εγκαταλείφθηκαν από τους κληρονόμους τους.

«Το κτίριο στο Γκάζι είναι ένα από τα εκατοντάδες που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων αρχιτέκτων Νίκος Χαρκιολάκης και πρόσθεσε πως η «ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους πολίτες αλλά και τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι δεν έχουν λάβει δραστικά μέτρα».

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρκιολάκης, το αλαλούμ που επικρατεί είναι χαρακτηριστικό, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι ήθελαν να το γκρεμίσουν, ωστόσο λόγω του ότι είναι διατηρητέο, δεν προβλέπεται από τον νόμο. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται μεταφορά συντελεστή δόμησης, επιδοτήσεων από το κράτος, δάνεια από τράπεζες ενώ τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Οι ιδιοκτήτες στην ουσία είναι απέναντι σε ένα κράτος που τους έχει επιβάλει έναν φόρτο οικονομικό και γραφειοκρατικό χωρίς να μπορούν να το αρνηθούν. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Έχουμε γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και νομολογία από το ΣτΕ».