current views are: 11

12 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση12:10

Η συναίνεση των «πέντε», η απομόνωση του Αλέξη και το εθνικό διακύβευμα

Και οι πέντε στάθηκαν στο ύψος της «εθνικής πρόκλησης» όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση 12:10’

Και οι πέντε στάθηκαν στο ύψος της «εθνικής πρόκλησης» όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός

Η συναίνεση που επέδειξαν πέντε κόμματα της Βουλής (ΝΔ,ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25) για να μπορούν οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές και η ψήφος τους να προσμετράται στα ποσοστά των κομμάτων, ήταν μια καλή είδηση μετά από πολλά χρόνια πολιτικής τοξικότητας και παράλληλων διαδρομών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε στο τραπέζι όχι με την αυταρέσκεια του 40% που πήρε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά ξεκαθαρίζοντας στους πολιτικούς αρχηγούς ότι είναι έτοιμος να τους ακούσει και να κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές του θέσεις. Με θετική διάθεση πήγαν όμως για να συζητήσουν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Και οι πέντε στάθηκαν στο ύψος της «εθνικής πρόκλησης» όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός. Η επιστολική ψήφος που ήταν στις προτάσεις της κυβέρνησης, φαίνεται ότι βγαίνει από το τραπέζι διότι διαφωνούν Κουτσούμπας και Βελόπουλος. Το ΚΚΕ έκανε αρκετές εποικοδομητικές προτάσεις όπως να μην περιοριστεί η δυνατότητα της ψήφου μόνο στις πρεσβείες και τα προξενεία αλλά να στηθούν εκλογικά τμήματα και σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση Ελλήνων σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ., να έχει φύγει ο κάτοικος του εξωτερικού τα τελευταία 25-30 χρόνια ώστε να έχει επαφή με τα ελληνικά τεκταινόμενα και να μην μπει ξαφνικά ένα νέο μεγάλο εκλογικό σώμα που θα μπορούσε να αλλοιώσει τα αποτελέσματα κλπ.

Όλες τις προτάσεις θα τις επεξεργαστούν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος και θα τίθενται στην κρίση διακομματικής επιτροπής που θα συσταθεί. Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε ένα μήνα.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια με δυνατότητα προσέγγισης τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25). Αυτά όμως συγκεντρώνουν 199 ψήφους και για να περάσει ο νόμος χρειάζονται 200. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεχόμενος όλες τις προτάσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα – αναζητείται τώρα ο τεχνικός τρόπος υλοποίησης τους- πέτυχε οι δυνάμει ψήφοι να ανεβούν στους 214.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απομονωμένος. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε να μην προσμετρούνται οι ψήφοι στα γενικά εκλογικά αποτελέσματα των κομμάτων, βλέποντας έναν εχθρό που δεν υπάρχει. Ανησυχεί ότι ένα αχανές εκλογικό σώμα -μια άλλη Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων που ζει στο εξωτερικό – θα εισβάλει στους εκλογικούς καταλόγους και θα αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

Όμως αυτό δεν βγαίνει από πουθενά. Πολλαπλάσια λιγότεροι είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που διαμένουν στο εξωτερικό. Τα φίλτρα που θα μπουν θα περιορίσουν και θα κάνουν ακόμη πιο συγκεκριμένο και οικείο το εκλογικό σώμα. Γι αυτό και θεωρώ ότι δύσκολα θα εμείνει σε αυτήν τη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος. Θα επιχειρήσει να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε ένα κακό παρελθόν. Δεν επιδίωξε συνεννόηση ούτε για την Συμφωνία των Πρεσπών που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα εάν επεδίωκε την διακομματική συνεννόηση.

Η συναίνεση που επιδεικνύεται στην ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού είναι μια πρώτη νίκη του κοινοβουλευτισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε πίσω του την αλαζονεία που συνήθως συνοδεύει την ισχυρή αυτοδυναμία και στέλνει το μήνυμα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα μπορούν να τα βρίσκουν σε θέματα μείζονος σημασίας.

Δεν γίνεται η χώρα να έχει την καθημερινή τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό και να μην υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Στην τρέχουσα πολιτική καθημερινότητα το κάθε κόμμα ας ακολουθεί τις δικές του πολιτικές και στρατηγικές. Αυτό είναι η δημοκρατία. Στα μεγάλα εθνικά θέματα όμως θα πρέπει να μπορούν να τα βρουν.

Και τον κεντρικό ρόλο εδώ τον παίζει ο πρωθυπουργός που έχει και την πρωτοβουλία. Ας είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού μόνο το πρώτο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και να ακολουθήσουν και άλλα. Αυτό είναι το εθνικό διακύβευμα. «Ας κάνουμε επιτέλους το αυτονόητο πράξη» όπως είναι και το σύνθημα του.