current views are: 10

7 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση15:56

Το ρήγμα ΗΠΑ-Τουρκίας δεν οδηγεί σε ρήξη – Δυσμενής εξέλιξη για τη χώρα μας

Καταλυτικές ούτως ή άλλως οι εξελίξεις αυτές: ο διαφαινόμενος θετικός επαναπροσδιορισμός των σχέσεων αφενός δημιουργεί νέα δεδομένα στο Συριακό/Κουρδικό και αφετέρου εξανεμίζει της ελπίδες της χώρας μας για τον ρόλο εναλλακτικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή

Δημοσίευση 15:56’

Καταλυτικές ούτως ή άλλως οι εξελίξεις αυτές: ο διαφαινόμενος θετικός επαναπροσδιορισμός των σχέσεων αφενός δημιουργεί νέα δεδομένα στο Συριακό/Κουρδικό και αφετέρου εξανεμίζει της ελπίδες της χώρας μας για τον ρόλο εναλλακτικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή

Πράσινο φώς από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για εισβολή στη Συρία και ετοιμασίες για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο (συνάντηση με Τράμπ). Δυστυχώς για μας, οι μέχρι τούδε σοβαρές τριβές και το δεδομένο ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δεν φαίνεται να οδηγούν σε ρήξη.

Καταλυτικές ούτως ή άλλως οι εξελίξεις αυτές: ο διαφαινόμενος θετικός επαναπροσδιορισμός των σχέσεων αφενός δημιουργεί νέα δεδομένα στο Συριακό/Κουρδικό και αφετέρου εξανεμίζει της ελπίδες της χώρας μας για τον ρόλο εναλλακτικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα:

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με τις προβληματικές για τα συμφέροντά τους-και προκλητικές- επιλογές της Τουρκίας (S 400- Σχέσεις με Ρωσία) εξέταζαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, για την περίπτωση ρήξης. Μία από τις λύσεις ήταν η Ελλάδα.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να προστατεύεται πλήρως η χώρα μας, αλλά- στις παντοειδείς διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο-η Τουρκία να βρίσκει συνεχώς μπροστά της τις ΗΠΑ.

Δυστυχώς, το ευνοϊκό για μας σενάριο, φαίνεται να μπαίνει στο συρτάρι: οι δύο βαρυσήμαντες εξελίξεις (εισβολή στη Συρία/Συνάντηση Τράμπ –Ερντογάν), δείχνουν ότι οι δύο χώρες «τα ξαναβρίσκουν». Και αναμένεται-τουλάχιστον με τα μέχρις στιγμής νέα δεδομένα- να επουλωθεί η πληγή που άνοιξαν οι S 400, με ενδεχόμενη αγορά Patriot και πράσινο φώς για τα F 35 κλπ.

Το κυριότερο σε ο,τι μας αφορά: η Τουρκία θα έχει ξανά, πλήρως και σταθερά, στο πλευρό της τις ΗΠΑ στα δικά μας ζέοντα θέματα  (διεκδικήσεις στο Αιγαίο, Κυπριακή ΑΟΖ). Οπερ σημαίνει ότι ακόμη και στην οριακή περίπτωση θερμού επεισοδίου (π.χ. λόγω απόπειρας για γεώτρηση στο Καστελόριζο), οι ΗΠΑ θα είναι Πόντιος Πιλάτος.

Τουτέστιν, δεν θα επιτρέψουν μέν γενικευμένη σύρραξη, αλλά θα αναγκάσουν τη χώρα μας να υποχωρήσει. Δηλαδή, να αρχίσει συνομιλίες με την Τουρκία με θέμα τις δικές της αξιώσεις και διεκδικήσεις (π.χ. συνεκμετάλλευση).

Το ίδιο, και σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να επαναλάβει μια επιχείρηση τύπου Ιμια. Κατά τούτο, έχει δίκιο ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, που είπε ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε τέτοια περίπτωση.

Μα-θα εγερθεί ο αντίλογος-μόλις προχθές ο Πομπέο διαβεβαίωνε( από) την Αθήνα ότι οι ΗΠΑ θα δράσουν για να προστατεύσουν και να διατηρήσουν «τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Προσοχή: Πρώτον, η χώρα μας ζητεί χρόνια τώρα εγγυήσεις για την ασφάλεια και την κυριαρχία της, κι όχι ρητορικές διαβεβαιώσεις. Εχει πικρή πείρα από τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις (Κύπρος –Αττίλας/ Ιμια). Για ακόμη μία φορά, εγγυήσεις δεν έλαβε.

Και, δεύτερον, η δήλωση Πομπέο καλύπτει, φυσικά, την πιθανότητα να διεκδικήσει η Τουρκία …τη Σάμο, αλλά αφήνει ανοιχτή την περίπτωση νέων Ιμια (βραχονησίδες), καθώς η Τουρκία θα θέτει θέμα δικής της κυριαρχίας στα βραχονησίδες αυτές! Τότε οι ΗΠΑ θα καλέσουν τις δύο χώρες «να τα βρούν». Οπερ σημαίνει, να νομιμοποιήσει η χώρα μας τις  τουρκικές διεκδικήσεις…

Κάτι τελευταίο για την επίσκεψη Πομπέο: Οι ΗΠΑ πήραν ο,τι ζήτησαν. Τα πάντα! Ταυτόχρονα, υποσχέθηκαν ότι ασμένως θα μας πουλήσουν ο,τι ζητήσουμε. Κατά τα λοιπά, ηχηρές διαβεβαιώσεις( σαν κι αυτή που προαναφέραμε) και καλά λόγια για την Ελλάδα…

Υ.Γ(1) Καμμία σοβαρή αντίδραση από ΗΠΑ και Ευρώπη για το αδίστακτο βήμα του Ερντογάν να στείλει γεωτρύπανο στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Ειδικά οι δηλώσεις των Γάλλων και Ιταλών ιθυνόντων (οι εταιρείες τους ENI και TOTAL συμφώνησαν για εξορύξεις στο οικόπεδο αυτό) συνιστούν μνημείο φοβικής διστακτικότητας και υποκρισίας.

Υ.Γ(2) Για το Συριακό/Κουρδικό  και τις επιπτώσεις από την αναγγελθείσα εισβολή της Τουρκίας, στο επόμενο σημείωμα της στήλης.


σχετικα αρθρα