current views are: 11

30 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση16:36

Τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη…

Οικτρές συνθήκες, εκρηκτική κατάσταση, αναπόφευκτη εξέλιξη στην Μόρια

Δημοσίευση 16:36’

Οικτρές συνθήκες, εκρηκτική κατάσταση, αναπόφευκτη εξέλιξη στην Μόρια

Οικτρές συνθήκες, εκρηκτική κατάσταση, αναπόφευκτη εξέλιξη στην Μόρια: απώλεια μιάς ζωής και σοβαρά έκτροπα εναντίον πυροσβεστών και αστυνομικών.

Τα αναπόφευκτο θα συνέβαινε ακόμη κι αν δεν είχε ξεσπάσει η φωτιά. Η αυξημένη ροή και οι απάνθρωπες συνθήκες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο εγκλωβισμός του είδους αυτού δεν αντέχεται, ανεξαρτήτως του αν κάποιοι επιδιώκουν την οριακή ένταση.

Όμως είναι πολύ πιθανό να συμβούν χειρότερα π.χ. στη Σάμο. Εκεί, το Hot Spot βρίσκεται στην άκρη τη πόλης (Βαθύ), κι όχι είκοσι χιλιόμετρα μακριά. Εκεί, οι μετανάστες/πρόσφυγες κυκλοφορούν μέσα στην πόλη και ο αριθμός τους είναι ισοϋψής με τους μόνιμους κατοίκους.

Εκεί, με άλλα λόγια, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επισυμβούν συγκρούσεις με εμπλοκή, αμυντικού χαρακτήρα, των μονίμων κατοίκων που ήδη ασφυκτιούν-όπως άλλωστε και οι μετανάστες/πρόσφυγες. Απευκταία εξέλιξη, αλλά ποιος μπορεί να την αποκλείσει, ειδικά αν έχει άμεση γνώση του τι συμβαίνει στο Βαθύ της Σάμου;

Παλιότερα, όσοι έθεταν το ερώτημα «πόσους μετανάστες χωράει η χώρα μας;», εισέπρατταν επικρίσεις και δηκτικά σχόλια. Σήμερα, ελάχιστοι το παρακάμπτουν, γιατί δεν το επιτρέπει η πραγματικότητα: ακόμη κι αν αποσυμφορηθούν οι δομές στα νησιά, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών/προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα δημιουργήσει νέες αντιδράσεις και τριβές.

Η εξήγηση απλή: παρ΄ ότι οι χειμαζόμενοι αυτοί άνθρωποι-τουλάχιστον οι περισσότεροι- δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, η απαράδεκτη πολιτική της Ένωσης τους εγκλωβίζει εδώ. Κλειστά σύνορα, αβέβαιη ή απελπιστική προοπτική. Η οποία με τη σειρά της-δηλαδή η προοπτική μόνιμης ή μακροχρόνιας παραμονής στη χώρα μας- οξύνει τις ενθάδε αντιδράσεις και οδηγεί μοιραία σε επίφοβες εξελίξεις.

Κακά τα ψέματα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό κύμα είναι ωκεάνιο. Το δημιουργούν οι πόλεμοι και η ανέχεια. Η οποία δεν δημιουργείται τυχαία ούτε οφείλεται στην οκνηρία ή στην αβελτηρία των ανθρώπων που κατοικούν στην Ασία και στην Αφρική.

Όλοι γνωρίζουν που οφείλεται: στην ληστρική εκμετάλλευση των χωρών αυτών από την Δύση. Και στους πολέμους. Το υπενθύμισε προσφάτως και ο Πάπας Φραγκίσκος ξιφουλκώντας εναντίον των ηγετών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μίλησε για χώρες που φτιάχνουν και πουλάνε όπλα , προκαλώντας πολέμους , αλλά αρνούνται να δεχτούν τους πρόσφυγες που μοιραία δημιουργούν οι συρράξεις.

Πριν από μήνες, η Μέρκελ δήλωσε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επενδύσεις στις φτωχές χώρες. Σωστά. Μόνο που αυτές αποδεικνύονται κουβέντες του αέρα. Ούτε σχέδιο υπάρχει ούτε έχει γίνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή.

Αντιθέτως, η οχυρωμένη Ευρώπη των κλειστών συνόρων είτε αδιαφορεί ουσιαστικά  για την επιδείνωση της κατάστασης π.χ. στην Ελλάδα είτε εξαντλείται σε ευχολόγια ή σε αυστηρά σχόλια για τις συνθήκες των hot spots στη χώρα μας.

Α, ναι! Θα χρηματοδοτήσει πιθανώς την δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής, αδιαφορώντας για την συνολική επιβάρυνση της χώρας, αλλά και την προοπτική των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά και την ενδοχώρα.

Το συμπέρασμα προφανές: τα χειρότερα είναι μπροστά μας, όσα μέτρα κι αν ληφθούν από την κυβέρνηση (η οποία τώρα συνειδητοποίησε ότι το φαινόμενο είναι γεωπολιτικής φύσεως κι όχι προϊόν της ακηδίας του ΣΥΡΙΖΑ).

Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της Ένωσης. Και οι ευθύνες εξ ολοκλήρου δικές της.

 

σχετικα αρθρα