current views are: 10

25 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση11:08

Λυπάμαι, αλλά έτσι δεν γίνεται τίποτε…

Μήπως το «επιτελικό κράτος» για το οποίο επαίρεται ο Μητσοτάκης, έχει κατά νού κάτι συγκεκριμένο και σοβαρό για την Αμυντική Βιομηχανία;

Δημοσίευση 11:08’

Μήπως το «επιτελικό κράτος» για το οποίο επαίρεται ο Μητσοτάκης, έχει κατά νού κάτι συγκεκριμένο και σοβαρό για την Αμυντική Βιομηχανία;

Drones ελληνικής τεχνολογίας με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια επιδιώκει να κατασκευάσει η χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον «Alpha» (εκπομπή «Εκτός Γραμμής», των Τάκη Χατζή και Λήδας Μπόλα).

Ευφρόσυνη είδηση! Ιδία αν ληφθεί υπόψιν η διαβεβαίωση του υπουργού ότι «είναι βασική στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας»… Ως εδώ καλά. Διότι κατόπιν αυτού είναι λογικό να σκεφθεί κανείς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο από τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση- ή έστω επεξεργάζεται τώρα- ένα συγκροτημένο Σχέδιο Ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία –αξιοσημείωτη, ασφαλώς-του υπουργού Αμυνας κι όχι για εκδίπλωση συγκεκριμένου Σχεδίου. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή. Συγκεκριμένα, είπε:

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Ερευνας και Τεχνολογίας κ.Δήμα, με τον οποίο προσπαθούμε να συμφωνήσουμε στην χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών Drones. Ελληνικής τεχνολογίας».

«Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε»! Τώρα! Που τα drones βρίσκονται στην επικαιρότητα… Λυπάμαι, αλλά έτσι δεν γίνεται τίποτε. Η κατασκευή Drones , οπλικών συστημάτων, στρατιωτικών οχημάτων κλπ, δηλαδή η ανάπτυξη στιβαρής αμυντικής βιομηχανίας δεν αφορά τις καλές προθέσεις και την επικοινωνία κάποιων υπουργών. Απαιτεί Σχέ-δι-ο!

Σχέδιο πολύμηνης-για να μην πω-πολύχρονης επεξεργασίας. Απαιτούνται ειδικές μελέτες, ευφάνταστες προτάσεις, καταγραφή των ημετέρων αναγκών και έρευνα για πιθανές αγορές, επαφές και συνεννοήσεις με ξένες εταιρείες ή κράτη για συμπαραγωγές.

Πολύ φοβάμαι ότι τίποτε από αυτά δεν έχει σχεδιαστεί. Ούτε από την σημερινή κυβέρνηση ούτε από την απελθούσα. Ακριβώς γιατί δεν είχαν ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Τότε, στην αντιπολίτευση διαθέτεις άφθονο χρόνο να μελετήσεις και να σχεδιάσεις.

Γιατί όταν βρεθείς στην κυβέρνηση, ο χρόνος είναι ασφυκτικά πιεστικός. Υπάρχουν ζέοντα ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις κι έτσι παρωθείται στην άκρη ο σχεδιασμός φιλόδοξων εγχειρημάτων, όπως η δυναμική ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Προσφάτως, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τουρκικό εργοστάσιο κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων και οδήγησε ένα από αυτά. Παλιότερα, τον είδαμε να παρουσιάζει drones τουρκικής τεχνολογίας, καθώς και φρεγάτες, πυροβόλα όπλα κλπ, αρκετά των οποίων εξάγονται! Και να διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα κατασκευαστούν πολεμικά αεροσκάφη, αμιγώς τουρκικής τεχνολογίας.

Η στήλη, εμμονικά και με τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι ρέπει στην επανάληψη, έχει ξαναγράψει για το τουρκικό θαύμα στον συγκεκριμένο τομέα και την συντριπτική για τη χώρα μας σύγκριση. Εκείνοι, επι Ερντογάν, ασχολήθηκαν σοβαρά με την πολεμική/στρατιωτική βιομηχανία τους, χωρίς τυμπανοκρουσίες και παράτες. Και μετά από χρόνια συστηματικής μελέτης και σχεδιασμού, προχώρησαν στην παραγωγή.

Εμείς; Ηχηρές εξαγγελίες, καλές προθέσεις ,αποσπασματικές πρωτοβουλίες και πέραν ου. Μήπως το «επιτελικό κράτος» για το οποίο επαίρεται ο Μητσοτάκης, έχει κατά νού κάτι συγκεκριμένο και σοβαρό για την Αμυντική Βιομηχανία; Δηλαδή, ένα Επιτελικό Σχέδιο; Πολύ φοβούμαστε πως όχι…


σχετικα αρθρα