current views are: 12

2 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση08:51

Η madam Merkel, ο διακτινισμός Τσίπρα και ο ενοχλητικός «ξένος δάχτυλος»

Αν η κυρία Μέρκελ τραβήξει πολύ το σχοινί, στην Αθήνα, θα λειτουργήσει μπούμερανγκ και για την ίδια και για τον κ. Τσίπρα

Δημοσίευση 08:51’

Αν η κυρία Μέρκελ τραβήξει πολύ το σχοινί, στην Αθήνα, θα λειτουργήσει μπούμερανγκ και για την ίδια και για τον κ. Τσίπρα

Στο πολύ κοντινό παρελθόν θα ήταν φάρσα εάν ακουγόταν ότι ένας πρωθυπουργός προερχόμενος από την αριστερά είτε θα ζητούσε από την Γερμανίδα καγκελάριο να του δώσει χείρα βοήθειας για εσωτερική χρήση είτε η κυρία Μέρκελ από μόνη της θα προσφερόταν να έρθει στην Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό. Σε μια κυβέρνηση Τσίπρα όμως τα πάντα είναι δυνατά. Και μάλιστα με μία συνειδησιακή ευκαμψία που δεν έχει προηγούμενο της από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Και εδώ ο πολιτικός διακτινισμός έσπασε κάθε ρεκόρ. Ο Αλέξης Τσίπρας από τις διακηρύξεις «Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες & κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο» (2/5/2014), πέρασε στην καλή «χημεία» του τύπου «όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο και μιλάς μαζί του, είναι διαφορετικό από την εικόνα» (25/4/2017 ΑΝΤ1). Το ακόμη πιο προωθημένο κατεγράφη με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος η οποία παρεπιπτόντως ήταν αυτή που επέβαλλε την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη για την οποία την κατακεραύνωνε ο πάλαι ποτέ αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, «απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία» (24/9/2018).

Η Άνγκελα Μέρκελ την προηγούμενη φορά που ήρθε στην Ελλάδα ήταν επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά στις 9/4/2014. Επαίνεσε το success story της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ των Αγανακτισμένων και του «Δεν πληρώνω». Δήλωσε ότι «η πορεία δεν έφτασε στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία». Και στην ουσία πίεσε την κυβέρνηση να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες του λαϊκισμού στο άρμα του οποίου είχε ανεβεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη του οποίου ξόρκιζε το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα και όχι μόνο.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ήταν ένα μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ουδόλως επηρέασε όμως. Η ΝΔ κατέγραψε την πρώτη ήττα της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η καγκελάριος έρχεται στην Αθήνα πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει αυτήν τη φορά τον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που η χώρα μπαίνει σε εκλογικό κύκλο τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων (εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές). Το success story της εξόδου από τα μνημόνια που έχει κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ -κι ας ήταν η αιτία για να μείνει η χώρα τέσσερα χρόνια επιπλέον λόγω βαρουφακιάδας- αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.

Αυτό, όμως, που «καίει» Μέρκελ και Τσίπρα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Την Γερμανίδα καγκελάριο διότι από το 2015 είχε ως στρατηγικό της στόχο τον «εκδημοκρατισμό των Βαλκανίων», συμπεριλαμβανομένων και των Σκοπίων. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost.gr. το είχε θέσει και στον τότε πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη στις συναντήσεις που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν τον βρήκε πρόθυμο. Η ΝΔ έχασε τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πασιφανές ότι ανέλαβε να φέρει εις πέρας το σχέδιο Μέρκελ μετά και τις πιέσεις της Ουάσινγκτον.

Η Μέρκελ επιχείρησε να πείσει τους Σκοπιανούς ότι η Συμφωνία είναι μεγάλη ευκαιρία στηρίζοντας τον Ζάεφ. Το ίδιο θα κάνει και εδώ στηρίζοντας τον Τσίπρα. Τους Σκοπιανούς πολίτες δεν τους έπεισε όπως έδειξε το δημοψήφισμα της 30 Σεπτεμβρίου του 2019, ασχέτως εάν περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση με πρόθυμους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ούτε στην Ελλάδα θα πείσει το 70% των πολιτών που θεωρούν επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα τη Συμφωνία, ασχέτως αν και εδώ περάσει από τη Βουλή με πρωτοβουλία του μειοψηφούντος ΣΥΡΙΖΑ και ενός αριθμού προθύμων βουλευτών άλλων κομμάτων ή ανεξαρτήτων.

Η καγκελάριος θα δει και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια ύστατη προσπάθεια να τον μεταπείσει. Τον έχει συναντήσει κι άλλες φορές και οι νουθεσίες της έπεσαν στο κενό. Τα «όχι» δεν έβλαψαν τον Τσίπρα όταν ήταν στην αντιπολίτευση κι ας ήταν εξωπραγματικά. Το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ το βλέπει ως εθνικό της καθήκον και δεν υπόκειται στο τι πιστεύει ή δεν πιστεύει ο κάθε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αν η κυρία Μέρκελ τραβήξει πολύ το σχοινί, στην Αθήνα, θα λειτουργήσει μπούμερανγκ και για την ίδια και για τον κ. Τσίπρα. Ας μην ξεχνάει ότι ο Έλληνας ενοχλείται πολύ από τον «ξένο δάχτυλο». Και επειδή η Συμφωνία θα περάσει με συγκυριακές πλειοψηφίες και όχι με εθνική συναίνεση, καλόν θα ήταν να μη ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.


σχετικα αρθρα