current views are: 17

20 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση05:00

Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για την επόμενη κίνηση της Άγκυρας – Το μήνυμα που εκπέμπει το Πολεμικό Ναυτικό

Η δράση του Πολεμικού Ναυτικού με δεκάδες πλοία και υποβρύχια να βρίσκονται εν πλω μακριά από τους ναυστάθμους εκπέμπει και μια σειρά από μηνύματα

Δημοσίευση 05:00’

Η δράση του Πολεμικού Ναυτικού με δεκάδες πλοία και υποβρύχια να βρίσκονται εν πλω μακριά από τους ναυστάθμους εκπέμπει και μια σειρά από μηνύματα

Τουλάχιστον 30 Μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο αλλά ακόμη και πιο μακριά έως την Κύπρο και την Ιταλία. 

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν με προβοκατόρικο και προκλητικό τρόπο επιχειρεί να πείσει ότι οι παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Άγκυρας κερδίζουν συνεχώς έδαφος το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό απαντά με πράξεις

Τουλάχιστον δύο μεγάλες ασκήσεις του Στόλου βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα όμως η δράση του Πολεμικού Ναυτικού με δεκάδες πλοία και υποβρύχια να βρίσκονται εν πλω μακριά από τους ναυστάθμους εκπέμπει και μια σειρά από μηνύματα. Τόσο ο χρόνος όσο και οι περιοχές όπου επιχειρούν μόνο τυχαίες επιλογές δεν είναι. 

Η πρώτη άσκηση με την ονομασία ‘’ΛΟΓΧΗ’’ εκτυλίσσεται στην περιοχή του Μυρτώου Πελάγους με συμμετοχή Μονάδων κρούσης και μάλιστα με εκτεταμένη χρήση πυρών. Περιοχή στην οποία δίνεται η δυνατότητα για ασκήσεις με πυρά αλλά την ίδια ώρα βρίσκεται κοντά και στην Κρήτη και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Πετράκη στο Κρητικό Πέλαγος βγήκαν τα υποβρύχια του Στόλου. Η άσκηση ‘’ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ’’ πραγματοποιείται γύρω από την Κρήτη και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους σιωπηλούς φρουρούς του Αιγαίου έχουν καταδυθεί και στη θαλάσσια περιοχή την οποία αμφισβητεί η Άγκυρα με το ψευτομνημόνιο Τουρκο-Λιβυκής συνεργασίας. 

Μπορεί η φιλοκυβερνητική ‘’YENI SAFAK’’ ‘’φωνή’’ του Ερντογάν στα Τουρκικά ΜΜΕ να προαναγγέλλει έρευνες και γεωτρήσεις Νότια της Κρήτης και στο οικόπεδο 12 σύμφωνα με την Ελληνική οριοθέτηση ωστόσο εκεί φρόντισαν ήδη να βρίσκονται τα  Ελληνικά υποβρύχια. Και μάλιστα κάποια από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο τα ‘’214’’ κλάσης ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’’ φόβος και τρόμος για οποιοδήποτε σκάφος επιφανείας όσο προηγμένα ανθυποβρυχιακά συστήματα και αν διαθέτει. 

Τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει πολλές φορές σπεύσει το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να δεσμεύσει το τελευταίο διάστημα με προκλητικές και παράτυπες ναυτικές οδηγίες για υποβρύχια(Sub notam). Ενέργειες που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας στο ΝΑΤΟ καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να δεσμεύσει τεράστιες περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί και στο τραπέζι των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Εκτός όμως από τις δύο μεγάλες ασκήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, στο Αιγαίο κατά πάγια τακτική του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί και επιτηρούν Μονάδες του Στόλου από τη Σαμοθράκη έως και το Καστελόριζο. Ταυτόχρονα άλλα πλοία λαμβάνουν μέρος σε συμμαχικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φρεγάτα ‘’ΨΑΡΑ’’ η οποία από την περασμένη Δευτέρα ενσωματώθηκε στην αρμάδα η οποία συνοδεύει το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μονάδες του Στόλου αναμένεται να συμμετάσχουν τις επόμενες ημέρες και στην μεγαλύτερη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο την ‘’DYNAMIC MANTA 2020’’ στην περιοχή της Σικελίας. 

Σε κάθε περίπτωση χρόνος στο Πολεμικό Ναυτικό για χαλάρωση δεν υπάρχει ακόμα και για το τελευταίο πλοίο του Στόλου. Κάθε Μονάδα πλέον όπως τονίζουν εμφατικά οι Επιτελείς είναι απαραίτητη και τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος καράβια και υποβρύχια ήταν εν πλω έξω από το ναύσταθμο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το τελευταίο διάστημα. Που και πότε τα πλοία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη πρόκληση όπως έκανε πρόσφατα ο ‘’ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ’’ αποτελούν ερωτήματα τα οποία καθημερινά απασχολούν το Επιτελείο που αναλύει την κατάσταση και λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα.


σχετικα αρθρα