current views are: 9

14 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση05:02

Δύο τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά των λιβυκών ακτών – Ρόλο προστάτιδας δύναμης διεκδικεί η Άγκυρα – Σε ετοιμότητα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν

Δημοσίευση 05:02’

Η στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ξεκάθαρο ενεργό ρόλο στην περιοχή της Λιβύης την επόμενη ημέρα μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης διεκδικεί η Άγκυρα. Και μάλιστα ένας από τους όρους τον οποίο φέρεται ότι επιδιώκει να περάσει μέσα στη συμφωνία είναι να παραμείνει σε ισχύ το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Στόχος για την Τουρκία αποτελεί η πάση θυσία διατήρηση της συμφωνίας η οποία προβλέπει ότι λιβυκή και τουρκική ΑΟΖ συνορεύουν σβήνοντας ουσιαστικά από τον χάρτη τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και κυρίως την Κρήτη.

Οι τουρκικές φρεγάτες “Goksu” και “Gokova” στις αρχές του νέου χρόνου κατέπλευσαν στο λιμάνι της Τύνιδας με αφορμή να λάβουν δήθεν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Τούρκο ναύαρχο Oruc Reis.

Στη συνέχεια έλυσαν κάβους και εκτέλεσαν κοινά γυμνάσια με πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα οι Ιταλοί ανεφοδίασαν εν πλω με καύσιμα τα τουρκικά πλοία. Αν και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τις δύο φρεγάτες ολοκληρώθηκαν, η “Goksu” και η “Gokova” παραμένουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Λιβυκών ακτών.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Άγκυρας πρωταγωνιστεί στις διπλωματικές εξελίξεις. Είναι αυτή που ανέλαβε την πρωτοβουλία μαζί με τη Μόσχα τόσο για την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη αλλά και για τις διαπραγματεύσεις στη ρωσική πρωτεύουσα μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης του προέδρου Σάρατζ και του Λιβυκού Στρατού του στρατηγού Χαφτάρ.

Με σύμμαχο τον Βλαντιμίρ Πούτιν η Τουρκία αν και απέχει εκατοντάδες μίλια από τη Λιβύη, λειτουργεί πλέον σαν να έχει κοινά σύνορα με το αφρικανικό κράτος.

Στις συνομιλίες, μάλιστα, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται απευθείας καθώς ο Στρατηγός Χαφτάρ αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο Σάρατζ, εκ μέρους του Λίβυου προέδρου μιλά η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία.

Μόνο τυχαία δεν κρίνεται από τους Έλληνες επιτελείς η απόφαση της Άγκυρας να διατηρήσει στην περιοχή τις φρεγάτες “Goksu” και “Gokova”.

H συμφωνία η οποία προωθεί η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μεταξύ άλλων τα πετρέλαια στο έδαφος της Λιβύης να ελέγχονται από το LNA του Στρατηγού Χαφτάρ αλλά η ζώνη θαλάσσιας κυριαρχίας της χώρας, χωρικά ύδατα δηλαδή και υφαλοκρηπίδα να τεθούν υπό τον έλεγχο μιας διεθνούς δύναμης την ευθύνη της οποίας θα έχει η Άγκυρα.

Το σχέδιο της Τουρκίας αποκαλύπτεται ότι είναι να έχει μόνιμη ναυτική παρουσία στο Λιβυκό Πέλαγος από τις ακτές της χώρας έως και τη θαλάσσια περιοχή στην οποία συνορεύουν οι θαλάσσιες ζώνες Λιβύης και Τουρκίας σύμφωνα με το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Ερντογάν-Σάρατζ. Και με επόμενο βήμα τη δημιουργία ναυτικής βάσης πιθανότατα στην Τρίπολη. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία φέρεται να απειλεί με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και μετατροπή της Λιβύης σε νέα Συρία.

Η Άγκυρα, μάλιστα, λαμβάνει μέρος και στη σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό ζήτημα με τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν να μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών θα κληθούν να συμμετέχουν τα κράτη τα οποία έχουν άμεση επιρροή στην κατάσταση. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος αν και είναι η πιο κοντινή χώρα της ΕΕ στη Λιβύη, ενώ παράλληλα είναι η μόνη χώρα της Ένωσης την οποία αφορούν άμεσα τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί κάθε κίνηση του τουρκικού στόλου με τους επιτελείς να θεωρούν πλέον δεδομένη σε μόνιμη βάση την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Λιβυκό Πέλαγος.


σχετικα αρθρα