ΑΜΥΝΑ

Αποστολάκης σε Τουρκία: Θα διαφυλάξουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 15 Μαΐου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2019, 16:29
Αποστολάκης σε Τουρκία: Θα διαφυλάξουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Facebook Twitter Whatsapp

«Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επανέλαβε για άλλη μία φορά ο ΥΕΘΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε και σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στη διάρκεια του 7ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, που ξεκίνησε σήμερα στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων στο Τατόϊ, με θέμα «Η αεροπορική ισχύς ως στρατηγικός παράγοντας στην εξέλιξη της Άμυνας και Ασφάλειας», παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη, των Πρέσβεων των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ και του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Αμπά, του Αρχηγού Αεροπορικών Δυνάμεων του Ισραήλ, του νέου Διοικητή της Αεροπορικής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ και άλλων επισήμων.

«Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επανέλαβε για άλλη μία φορά ο ΥΕΘΑ, με αφορμή τόσο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, όσο και την συνεχιζόμενη έκνομη δραστηριότητα και προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Και πρόσθεσε: «Ζούμε με έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, οι προσπάθειες μας στοχεύουν στην εξομάλυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επίσης αναφέρθηκε στην «πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία καταδικάσαμε και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων διεθνώς από ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και άλλες χώρες. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη στάση που υιοθέτησε η Κύπρος και παραμένουμε συντονισμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για μελλοντικές ενέργειες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ΥΕΘΑ και αναφερόμενος στο ρόλο των ΕΔ σημείωσε τα εξής: «Η συμβολή των ΕΔ σε αυτήν την εθνική προσπάθεια συνίσταται στην άσκηση ενεργής, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία υπηρετεί και εκτείνεται στο πολιτικό πεδίο. Αναπτύσσουμε πληθώρα δραστηριοτήτων και κοινή εκπαίδευση με τις ΕΔ σχεδόν όλων των χωρών της περιοχής, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά, καλλιεργούμε τις σχέσεις μας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Μαρόκο, τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τις ΗΠΑ και τις βαλκανικές χώρες».

«Όσον αφορά στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας και τον Ευρωατλαντικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, με την υλοποίηση και την οικοδόμηση αμυντικών δυνατοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αναλάβει το έργο επιτήρησης του εναέριου χώρου της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου και, σύντομα, και της Βόρειας Μακεδονίας».  

Σε άλλο σημείο, ο ΥΕΘΑ αναφερόμενος στην αεροπορική ισχύ παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «η σύγχρονη αεροπορική ισχύς έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τις προθέσεις ενός κράτους και να υποστηρίξει τους εθνικούς του στόχους και συμφέροντα. Αλλά, η αεροπορική ισχύς δεν μπορεί πλέον να εξετάζεται μεμονωμένα. Πρέπει να ενταχθεί και να αλληλεπιδρά με άλλους κλάδους και συστήματα συμμαχιών. Έτσι, για να αποφέρει τη μέγιστη ισχύ και να επιτύχει τα επιθυμητά στρατηγικά αποτελέσματα στο σωστό τόπο και χρόνο, η αεροπορική ισχύς πρέπει να εφαρμόζεται σε πολυχωρική βάση με άλλα στρατιωτικά εργαλεία και όργανα εθνικής ισχύος. Και βεβαίως, σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες άμυνας και ασφάλειας υποστηρίζοντας τους σκοπούς, τους τρόπους και τα μέσα της υψηλής στρατηγικής.

Σε αυτούς τους καιρούς των ραγδαίων αλλαγών και των απρόβλεπτων προκλήσεων, οι οποίες τονίζουν την ανάγκη για προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ευστροφία, ο μετασχηματισμός και η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη δυνατοτήτων καθίστανται αναγκαίες», πρόσθεσε.  

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο, εκτός των όσων έχουν αναφερθεί ως τώρα, ήταν και ο στρατιωτικός σύμβουλος του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο Διοικητής της αερομεταφερόμενης Δυνάμεως Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου του ΝΑΤΟ, ο Υποδιοικητής της Συμμαχικής Διακλαδικής Διοικήσεως Δυνάμεων της Νεαπόλεως και ο υποδιευθυντής του Κλάδου Εκπαιδεύσεως της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο VIP του Αμφιθεάτρου της Σχολής Ικάρων παρουσιάζονται δέκα εμβληματικά εκθέματα της συλλογής του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με συνάφεια προς το αντικείμενο του συνεδρίου. Επίσης στον χώρο έξω από το Αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» θα διεξαχθούν εργαστήρια (Workshops) με επιλογή των παρακάτω τριών θεματικών ενοτήτων:

• Υπολογιστικές Μηχανές της Αρχαιότητος,
• Κρυπτογραφία
• Παιχνίδια Στρατηγικής των Αρχαίων Ελλήνων

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους μέσα από ένα εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό εργαστήρι που θα λειτουργήσει ως συνδετήριος κρίκος της Αρχαιότητας με το σήμερα στον τομέα της τεχνολογίας.